Tuesday, September 11, 2018

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Το αυταρχικό ύφος της δημοτικής αρχής Μαυρίδη έκανε για ακόμα μία φορά την εμφάνισή του και μάλιστα με τον πιο άσχημο τρόπο. Δύο εργαζόμενες στην καθαριότητα σχολείου της πόλης, κλήθηκαν να υπογράψουν την ανανέωση της σύμβασης εργασίας τους, υπογράφοντας παράλληλα μία υπεύθυνη δήλωση πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τις καθαρίστριες προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβασή τους για τα επόμενα δύο σχολικά έτη, να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση με τους πλέον επαχθείς και ταπεινωτικούς όρους. Απαίτησαν να υπογράψουν πως θα συμπεριφέρονται «κόσμια» στις υποδείξεις της διευθύντριας, δεν θα «αντιδρούν», πως δεν θα προκαλούν εντάσεις εξαιτίας «απρεπούς συμπεριφοράς», και ότι σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν στα παραπάνω «θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες» (;).
Το περιστατικό αυτό δυσφημίζει το δήμο, καθώς αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία μία σχολική επιτροπή δήμου, να εκβιάζει εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν όρους που δεν είναι μέρος της νόμιμης σύμβασης του έργου  και που αποτελούν μέγιστη προσβολή της προσωπικότητάς τους.
Η μία καθαρίστρια υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της αρνήθηκε να υπογράψει μία ταπεινωτική υπεύθυνη δήλωση, το ύφος της οποίας παραπέμπει σε αυταρχικό γυμνασιάρχη της δεκαετίας του ΄50, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η σύμβασή της και να χάσει τη δουλειά της.
Μετά την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 11/9 από την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών, ο κος Παπαμιχαήλ με την ιδιότητα του προέδρου της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παραδέχτηκε με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι ζητήθηκε από δύο συγκεκριμένες καθαρίστριες να δεσμευθούν γραπτά για την «υπακοή» τους!
Αυτοί που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τα ζητήματα του δήμου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να σέβονται την προσωπικότητα των εργαζόμενων και όχι να απαιτούν δηλώσεις υποταγής καταπατώντας βάναυσα κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων. 

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home